Perinteinen raumalainen konepajayritys Lapela loi nahkansa. Tänään bisneksen ydin on teollisuusautomaatiossa, mikä näkyy nimessäkin: Lapela Technology. Pieni raumalaisfirma haluaa ponnistaa maailmalle. Tarkemmin sanottuna Kiinaan.
– Suomessa tehdään paljon tuoteinnovaatioita ja uniikkeja projekteja. Olisiko mahdollista tehdä niistä oikeita tuotteita ja myydä isoille markkinoille, Lapelan toimitusjohtaja Janne Riihimaa kysyy. Kysymys on retorinen ja Riihimaan vastaus vahva kyllä.
Viennistä iso osa toimintaa
Lapela on jo vuosia tuonut kiinalaisia CNC-ohjausjärjestelmiä ja -robotteja Suomeen. Nyt rahaa liikuu myös toiseen suuntaan.
– Asetelma muuttuu mielekkäämmäksi, kun voimme myös viedä sinne suomalaista osaamista. Vielä viennin osuus liikevaihdostamme on pieni, mutta uskon sen tulevan isoksi osaksi toimintaamme. Ilman Robocoastia emme olisi voineet tässä mittakaavassa lähteä Kiinaan. Olemme päässeet oikeasti sisälle kiinalaiseen teollisuuteen ja verkostoon, jossa on Kiinan päättäviä elimiä, Riihimaa kertoo.
Robocoast on Prizztechin vetämä osaamiskeskittymä. Robocoast on mukana Kiinan valtion teollisuuden kehityshankkeessa. Pilottikaupunkina on Ningbo.
Pakkauspulmia pumpputehtaalla
Vierailut Kiinassa ovat poikineet Lapelalle konkreettisia projekteja. Esimerkiksi eräs pumpputehdas tuskaili palautusten kanssa. Tuotteissa ei ollut vikaa, mutta paketit menivät rikki kuljetuksessa.
– Ongelma johtui siitä, että pumput pakattiin märkinä pahviin. Kehitimme kuivausratkaisun.
Lapela yrittää saada Kiinan markkinoille ensimmäisenä omana tuotteena polttoleikkaussolun.
– Se valmistetaan Kiinassa, kiinalaisesta näkökulmasta ja kiinalaisesta materiaalista, jotta hinta pysyy kilpailukykyisenä. Samalla opimme itse lisää automaatiosta ja sen hyödyntämisestä, mikä on elintärkeää myös kotimarkkinoilla.
Robocoastin Heikki Perko (vas.) ja Lapela Technologyn Janne Riihimaa kertoivat Kiina-projekteista Rauman Robocoast-aamukahveilla.
Janne Rantanen, Länsi-Suomi/11.2019